Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΜΙΑΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ

Το συγκεκριμένο βιβλίο, του Δημήτρης Βαρβαρήγος επικεντρώνεται στη συνάντηση δύο γυναικών που ήταν πολύ καλές παιδικές φίλες, που όμως χάθηκαν για χρόνια. Η συνάντηση γίνεται σε ένα νησί, τον τόπο τον γυναικών. Η καθεμία εξιστορεί στην άλλη τα βιώματα-βάσανα της μέχρι τότε ζωής τους με έμφαση στην πρωταγωνίστρια Ειρήνη η οποία γύρισε και της ήταν πολύ δύσκολο αυτό που θα γινόταν, να μιλήσει για όσα πέρασε.
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Η Ειρήνη ήταν το τρίτο παιδί της οικογενείας και ήρθε στον κόσμο πάνω σε μια κρίσιμη στιγμή για το ζευγάρι. Ο πατέρας τους εγκατέλειψε γιατί ως καλλιτέχνης ήθελε να κάνει τα όνειρα του πράξη. Η μητέρα βαθιά μέσα της θεωρούσε την Ειρήνη ως βάρος και ίσως αφορμή για τη διάλυση του γάμου.
Τα χρόνια περνούσαν και τα κορίτσια μεγάλωσαν. Η μεγαλύτερη κόρη παντρεύτηκε και έφυγε σε μια κωμόπολη με τον πλούσιο άντρα της. Το μαρτύριο της πρωταγωνίστριας κρύβεται στο ότι έβλεπε μάνα και αδερφή να φέρνουν στο σπίτι άντρες, τους λεγόμενους προστάτες, στους οποίους έκαναν χάρες και ως αντάλλαγμα αυτοί συντηρούσαν πλουσιοπάροχα την οικογένεια. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα ήταν δυσβάσταχτη για τη νεαρή. Επιχείρησε να μιλήσει στη μητέρα της για αυτό το δράμα αλλά δεν έδειξε στο ελάχιστο κατανόηση. Ίσως κατά βάθος το ευχαριστιόταν, εκεί ξεσπούσε τις έντονες ορμές της.
Κάπου εκεί παρεμβάλλεται η συνάντηση. Η πρώτη γυναίκα , η Φαίδρα , εξιστορεί ότι ο άντρας της την έμπλεξε στα ναρκωτικά και τώρα ήταν σε αρκετά καλό στάδιο, αφού είχε βγει από κλινική αποτοξίνωσης. Της έμειναν μονάχα χαλασμένα δόντια.
Η συζήτηση συνεχίζεται με τα εξής: στην απελπισία της Ειρήνη ενέδωσε στη σαρκική επαφή μήπως και δικαιολογήσει τη στάση των άλλων δύο όμως αντιθέτως μεγάλωσε η αποστροφή της για τους άντρες. Έμεινε έγκυος και μια έχοντας άλλη επιλογή, αφού το κλίμα στο σπίτι δεν τη σήκωνε πια, αποφάσισε να φύγει.
Όπως λέει όμως και η ίδια η ηρωίδα, τα βάσανα αρχίζουν μετά τη γέννηση του γιου της. Γίνεται εκτενής αναφορά σε κάποιο θέμα χωρίς όμως να λέγεται ξεκάθαρα τι συμβαίνει αφήνοντας τον αναγνώστη να το ερμηνεύσει όπως θέλει. Ήθελε να δημιουργήσει μια στενή και εξαρτημένη σχέση με τον γιο της. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το κακοποιούσε σεξουαλικά όσο ήταν σε πολύ μικρή ηλικία. Κατά την ενηλικίωση ανέλαβε να το σπουδάσει η μεγάλη αδερφή της Ειρήνης αλλά και να το αναλάβει γενικότερα.

Κάπου εκεί οι δυο γυναίκες χωρίζονται. Την επόμενη μέρα η Φαίδρα λαμβάνει έναν φάκελο από την Ειρήνη που έγραφε «συγγνώμη» και είχε ένα χρηματικό ποσό για να φτιάξει τα δόντια της. Τα συμπεράσματα ποικίλλουν… 






Ένα ακόμα βιβλίο που σας προτείνω να διαβάσετε και να σας συντροφεύει τα βράδια σας, είναι το ''Σολεδάδ ''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου